И така да ви разкажа как ми хрумна да създам този сайт:

Казвам се Яница и един ден почивайки си под лозовите асми на моето прекрасно малко селце на име Мечка, където прекарах своето детство, ми хрумна да се поровя в големия скрин с книги останали от баба ми и дядо ми.

Случайно или не, попаднах на една уникална готварска книга, леко овехтяла с времето, но все така запазила своя чар. Тази книжка всъщност, беше и моето вдъхновение да създам този сайт.

Тя е на известната за времето си Пенка Ив. Чолчева и всеки уважаващ себе си кулинар би трябвало да е чувал за нея. Искам да ви разкажа малко повече за нея – основател на „Вестник за жената“ през далечната 1921 година, Пенка Чолчева е български кулинар и журналист, издател на редица книги, посветени на готварството.

Първото издание на книгата „Книга за всеки ден и за всеки дом“ излиза през 1967 година. В нея Пенка Ив. Чолчева заедно с още няколко автора обединяват усилия и създават една прекрасна за времето си книга подходяща за българската домакиня.

Така започнах да събирам стари готварски книги от близки и приятели и да се ровя в старите рецепти. Всеки ден откривах нови и много интересни ястия, които са приготвяли нашите баби, описани по един очарователен за времето си начин.

Един ден реших да започна да готвя, част от събраните рецепти и да снимам какво се получава. Неусетно бързо се събраха доста снимки. Започнах и да получавам от приятели, снимки на автентични кулинарни книги и сготвени от тях ястия. Уникално вълнуващо и емоционално!

Така се роди и идеята ми за сайта. Да обединя и покажа на едно място, цялата палитра на българската кухня, пречупена през погледа на един млад човек. Иска ми се да разпаля любовта Ви към българското село и повече хора да се върнат към своите корени. Да разберат интересни неща за своя край и за храната на своите предци. 

Ако и Вие сте от тези хора, които таят любов към българското село, искат да разберат повече за домашно приготвените продукти и консервираната храна, ще се радвам да подкрепите страницата във Фейсбук и да оставите коментар. Това значи много за мен! Периодично ще публикувам вдъхновяващи истории на обикновенни хора, нови рецепти всеки ден, които ще засилят любовта Ви към кулинарията.

Ако идеята за сайта ви допада, можете да кликнете на някой от банерите. Така ме стимулирате с някой цент да развивам и подобрявам сайта 🙂

Ако някой рецепта ви хареса и решите да сготвите ястието, направете снимка и ми я изпратете. Ще бъде публикувана в сайта с благодарност.

Приятно разглеждане!