Все още е зима и все още е студено навън, но ако ми позволите ще споделя с вас една история и две интересни рецепти, които са с вкус на ЛЯТО и със сигурност ще ви сгреят, през тези студени дни.

И така: Не далеч от тук, близо да река Дунав в чистата и плодородна земя на Дунавската равнина, се е сгушило малко и китно българско село на име Мечка. Това е моето любимо селце, където съм израснала и прекарала незабравимо детство. Там се отглеждат чисти и много вкусни родни продукти. Отрудени хора с пот на челото, се грижат за своите малки стопанства. Безценно е да решиш, че си гладен и да можеш да си откъснеш краставица или домат например “директно от коренчето”, както казват местните хора.

Малко е тъжно, защото повечето български села са забравени с времето, но затова е добре да се говори за тях и да се споделя.

Ето и една снимка от красивата и плодородна земя. В далечината се вижда и река Дунав. Снимката е направена от единствения хотел в района Seven Generations – предлагащ невероятни вина собственно производство. Хотелът се намира на спиращо дъха място и предлага уникална гледка към долината на река Дунав. Ако имате възможност задължително трябва да го посетите.

Мечка

Това лято прекарах там доста време и видях от местните баби, как се приготвя домашният червен пипер и сушените домати. Сега ще ви разкажа…

Червен пипер по домашна рецепта…

Начин на приготвяне:червен пипер

Подбирате си два килограма хубави червени чушки (най-добре е да са домашни). Измивате ги и почиствате от семките. След това ги нарязвате на тънки ивици, приблизително 4 см. Избирате си слънчево и тихо място. Поставяте хартия за печене върху избраният от вас съд и ги подреждате върху нея. Покривате с тензух и оставяте да изсъхнат на слънце за около 2, 3 дни.

За да разберете дали са готови, пробвайте да ги счупите. Ако това се случва лесно, значи се изсъхнали. След това смилате изсушените чушки с кухненски робот или машинка за кафе. Ако е голямо количеството, най-добре се съхранява в хартиени торбички в камера или фризер.Вкусът който домашният червен пипер придава на ястието е несравним. Според мен, няма аналог с червен пипер от магазинната мрежа. Ако сте почитател на пикантните храни, може да изсушите няколко люти чушлета и да ги прибавите към смлените по-късно червени чушки.

Сушени домати по домашна рецепта…

Начин на приготвяне:сушени домати

Подбирате си 4 килограма хубави, по-възможност домашни розови домати. Измийте и нарежете на тънки филийки, около 5 милиметра. Посолете на вкус и поръсете с босилек. Избирате си подходящ съд, покривате с хартия за печене и подреждате измитите домати. Оставяте за 4 – 5 дни на силно слънце, докато изсъхнат. За да разберете дали са готови, пробвайте да ги счупите. Ако това се случва лесно, значи са изсъхнали.

След като изсъхнат е най-добре да ги приберете в хартиени торбички и да ги съхранявате в камера или фризер. Можете също да ги съхранявате в буркан, който да допълните със зехтин.

Ето и една рецепта, която може да си приготвите с тях:
Коприва с ориз и сушени домати

Вкусът им е неповторим и по двата начина. Ако опитате прясно изсушените домати, ще усетите онази прекрасна нотка на лято и парещи слънчеви лъчи, която може да ви стопли и през студените зимни месеци.

Ако нашата статия ви е харесала, ще се радваме да я споделите с приятел във Фейсбук или да оставите КОМЕНТАР под нея, като се абонирате за нашия електронен бюлетин. Очаквайте скоро и други интересни статии на сайта